Πεταυράκης: “Στον Αστέρα Παστίδας άρχισα να βρίσκω τα πατήματα μου”
Μια ακόμα ανάρτηση-σοκ από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον εφιάλτη ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης START III, η Ρωσική πλευρά κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι πυροδοτούν την παγκόσμια αποσταθεροποίηση με τις ενέργειές τους, φέρνοντας τον πλανήτη στο χείλος του γκρεμού.
Ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μασά τα λόγια του: μιλά για «ακήρυχτο πόλεμο» κατά της Ρωσίας, για την «κυνική ψευδοασφάλεια» που καλλιεργεί η Δύση και για μια εποχή όπου ο πυρηνικός αφοπλισμός φαντάζει πλέον ανέφικτος. Στο στόχαστρό του βρίσκονται τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν — με μία εξαίρεση: ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αναλυτικά, όλη του ανάρτηση αναφέρει τα εξής:
«Πριν από 15 χρόνια, υπογράφηκε στην Πράγα η Συνθήκη START III. Δυστυχώς, δεν μείωσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Για αυτό φταίει η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι μπορούσαν να διατηρήσουν επίσημα την πυρηνική ισοτιμία με τη Ρωσία και ταυτόχρονα να διεξάγουν έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον μας χρησιμοποιώντας απεριόριστες κυρώσεις και μετά τα δικά τους όπλα και ειδικούς. Αυτό έθεσε τον κόσμο σε κίνδυνο Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, ένας ηλικιωμένος άνδρας, επέμεινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης. Αυτό ήταν ένα κυνικό ψέμα: η απειλή είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.
Η κυβέρνηση Τραμπ τουλάχιστον το αναγνωρίζει αυτό με λόγια (αν και έχει προτείνει την δαπάνη ρεκόρ 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την άμυνα). Οι Ευρωπαίοι ηλίθιοι – όχι. Αντίθετα, άρχισαν να κλονίζουν ξανά τις πενιχρές στρατηγικές τους δυνατότητες.
Η κατάσταση είναι τέτοια που ακόμη και με τον πλήρη τερματισμό της σύγκρουσης γύρω από την λεγόμενη «Ουκρανία», ο πυρηνικός αφοπλισμός τις επόμενες δεκαετίες είναι αδύνατος. Ο κόσμος θα δημιουργήσει νέους, πιο καταστροφικούς τύπους όπλων και όλο και περισσότερες χώρες θα αποκτούν πυρηνικά οπλοστάσια».