Vinkmag ad

Μακριά ακόμη η εκεχειρία στην Ουκρανία; Δυτικές πηγές «βλέπουν» παράταση της σύγκρουσης

Οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία ενόψει του φετινού Πάσχα φαίνεται πως απομακρύνονται, σύμφωνα με διαρροές από δυτικές διπλωματικές πηγές και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία εξέφρασε σκεπτικισμό για τις συνθήκες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν έναν άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευθεί πως θα μπορούσε να θέσει τέλος στον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, από τον Φεβρουάριο εξεταζόταν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός είτε μέχρι τις 20 Απριλίου — ημερομηνία που συμπίπτει με το Πάσχα τόσο για τους Ορθόδοξους όσο και για τους Καθολικούς — είτε έως τις 9 Μαΐου, ημερομηνία με έντονο συμβολισμό για τη Ρωσία (80ή επέτειος της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Παρόλα αυτά, πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση Τραμπ, εκτιμά πλέον ότι η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι εφικτή. Το πρακτορείο επικαλείται δύο ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι εμφανίζονται να είναι καλά ενημερωμένοι για τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να προσανατολίζεται στην ανάπτυξη νέων μηχανισμών πίεσης τόσο προς τη Μόσχα όσο και προς το Κίεβο, με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από διαφορετική βάση.

Σύμφωνα με αναφορές του πολιτικού σχολιαστή του Fox News, Τζάκι Χάινριχ, ορισμένοι από τους στενούς συμβούλους του Τραμπ θεωρούν ότι η Ρωσία καθυστερεί σκόπιμα τις διαδικασίες, επιδιώκοντας να φθείρει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι πληροφορίες αυτές συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις του Reuters ότι ακόμη και τα πιο ήπια σενάρια διπλωματικής διευθέτησης θεωρούνται αυτή τη στιγμή μη ρεαλιστικά. Αυτό εντείνει την ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι η στρατιωτική σύγκρουση ενδέχεται να παραταθεί επ’ αόριστον. Ως αποτέλεσμα, γίνεται λόγος για πιθανή αύξηση των απαιτήσεων της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να χρειάζονται επιπλέον στήριξη από τους δυτικούς συμμάχους για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις.

Προηγούμενο

Απόλλων Καλυθιών: “Την Κυριακή (06/04) στις 17:00 θα γίνει η φιέστα”

Επόμενο

Κολοσσός Ρόδου: Με Μαρούσι, Λαύριο και Άρη στα play out

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή