Τι πιο επικίνδυνο για τη Δημοκρατία από το να φοβάται τη γνώμη του λαού;
Για ξεκάθαρη παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων κάνει λόγο ο πρώην σύμβουλος της Μαρίν Λε Πεν, Εμανουέλ Λερουά, σχολιάζοντας την πρόσφατη καταδίκη της επικεφαλής του Εθνικού Συλλαλητηρίου, η οποία συνοδεύεται από στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Sputnik, η υπόθεση συνιστά μια κραυγαλέα περίπτωση αποκλεισμού πολιτικού προσώπου με σοβαρές πιθανότητες εκλογικής νίκης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Λε Πεν, βάσει των δημοσκοπήσεων, ήταν φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2027, αλλά πλέον εμποδίζεται να συμμετάσχει, όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα και με τον Γκεόργκε Γκεοργκέσκου στη Ρουμανία.
Ο Λερουά συνέδεσε ευθέως τη δικαστική απόφαση με ευρύτερες πολιτικές στοχεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την εκτίμησή του, πρόκειται για μια στρατηγική που αποσκοπεί στον αποκλεισμό υποψηφίων με πολιτικές θέσεις αντίθετες από την κυρίαρχη γραμμή της Ε.Ε., κάνοντας μάλιστα αναφορά στη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η δίωξη της Λε Πεν αποτυπώνει τη βούληση των ευρωπαϊκών θεσμών να μπλοκάρουν πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν το σημερινό καθεστώς εξουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συνέκρινε τη Γαλλία με άλλες περιπτώσεις κρατών όπου έχουν σημειωθεί στοχευμένες ενέργειες εναντίον πολιτικών αντιπάλων, όπως η Βοσνία – με τις διώξεις εναντίον του ηγέτη της Δημοκρατίας Σέρπσκα – και η Μολδαβία, όπου προσφάτως συνελήφθη ο επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζία.
Ο Λερουά βλέπει πίσω από αυτές τις ενέργειες φόβο για την άνοδο πολιτικών δυνάμεων που αμφισβητούν την “καθιερωμένη τάξη” στην Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει, τα μέσα που χρησιμοποιούνται –όπως ποινικές διώξεις, αποκλεισμοί και δικαστικές αποφάσεις– συνιστούν πλέον μια συστηματική τακτική εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης.
Τέλος, αμφισβήτησε ευθέως τη βάση των κατηγοριών κατά της Λε Πεν. Όπως είπε, η υπόθεση της «παράνομης χρηματοδότησης» θυμίζει αντίστοιχες υποθέσεις που δεν προκάλεσαν ποτέ διώξεις, όπως στην περίπτωση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού και του κόμματός του MoDem:
«Οι κατηγορίες είναι ίδιες. Το ερώτημα είναι γιατί η μία υπόθεση οδηγεί σε αποκλεισμό, ενώ η άλλη δεν ανησύχησε κανέναν».