Ρόδος: Μεγαλοπρεπής Τιμή στους Ήρωες του 1821 – Συγκίνηση και Εθνική Υπερηφάνεια! (pics)
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον πρόσφατο νόμο που υιοθέτησε η Ουγγαρία, ο οποίος απαγορεύει τις εκδηλώσεις υπερηφάνειας και προβλέπει τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση συμμετεχόντων, στους οποίους επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 500 δολαρίων.
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν υπερασπίζεται τη νομοθεσία, υποστηρίζοντας πως στόχος της είναι η προστασία των ανηλίκων από επιβλαβείς επιρροές. Το μέτρο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με ψήφους 136 υπέρ και 27 κατά, με στήριξη από το κυβερνών κόμμα Fidesz και τους Χριστιανοδημοκράτες.
Ο νόμος τροποποιεί τους κανονισμούς δημόσιων συναθροίσεων, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των παιδιών και απαγορεύει κάθε απεικόνιση ομοφυλοφιλίας προς ανήλικους. Τα έσοδα από τα πρόστιμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα κατευθυνθούν σε πολιτικές παιδικής προστασίας.
Η απόφαση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη και εντάσεις ακόμα και εντός του κοινοβουλίου. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Λιζ Θρόσελ, χαρακτήρισε τη νομοθεσία αυθαίρετη και διακριτική, επισημαίνοντας ότι πλήττει σοβαρά την ελευθερία έκφρασης, συνάθροισης και ιδιωτικότητας των ατόμων LGBTIQ+.
Ο Ύπατος Αρμοστής Volker Turk κάλεσε την ουγγρική κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο και να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα διακρίσεων και εκφοβισμού που, όπως είπε, σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Όρμπαν τόνισε ότι ο νόμος αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας αποτροπής της επιρροής διεθνών “δικτύων φύλου” στα παιδιά, κατηγορώντας τις αρχές της ΕΕ και την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι προωθούσαν επικίνδυνες ατζέντες. «Μετά την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι άνεμοι έχουν αλλάξει υπέρ μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.