Ρόμπερτ Φίτσο: «Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προκαλεί νευρικότητα στην ΕΕ»
Γράφει ο Δημήτρης Δραγάτης
Το ελληνικό ποδόσφαιρο διανύει μια κρίσιμη περίοδο και, δυστυχώς, οι αποφάσεις που λαμβάνονται φαίνεται να πηγαίνουν αντίθετα από την ανάγκη για πρόοδο. Τελευταία ακούγονται έντονα φήμες για την επαναφορά της Δ’ Εθνικής, μια προοπτική που μοιάζει περισσότερο με πισωγύρισμα παρά με λύση στα χρόνια προβλήματα του αθλήματος.
Υπερβολικές Εθνικές Κατηγορίες – Μια Βόμβα στα Θεμέλια του Ποδοσφαίρου
Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, «ασφυκτιά» υπό το βάρος των πολλών Εθνικών κατηγοριών και του μεγάλου αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν. Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν τις οικονομικές και αγωνιστικές προϋποθέσεις για να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να καταρρέουν οικονομικά ή να αποτελούν πεδίο δράσης αδιαφανών παραγόντων. Το ζητούμενο δεν είναι να αυξάνονται οι ομάδες και τα έξοδα, αλλά να δημιουργηθεί ένα πιο βιώσιμο και ποιοτικό πρωτάθλημα.
Το Ιδεατό Σενάριο για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο
Αντί για την επιστροφή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο, η ορθή κατεύθυνση είναι η μείωση των κατηγοριών και των ομάδων, σύμφωνα με τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου:
- Super League (Επαγγελματική): Το ανώτατο επίπεδο του ποδοσφαίρου πρέπει να απαρτίζεται από το πολύ 14 ομάδες – ιδανικά 12 – ώστε να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και οικονομική σταθερότητα.
- Super League 2 (Επαγγελματική): Ένας ενιαίος όμιλος με 14 ομάδες, που θα αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τη μεγάλη κατηγορία.
- Γ’ Εθνική (Ημιεπαγγελματική): Σε τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων, με στόχο στο μέλλον να μειωθούν σε δύο ομίλους των 16 ομάδων, ώστε να υπάρχει ένα ισορροπημένο αναπτυξιακό πλαίσιο.
Με αυτό το μοντέλο, οι ομάδες που πραγματικά αξίζουν και έχουν προοπτική θα προχωρούν στις Εθνικές κατηγορίες. Δεν θα βλέπουμε ομάδες να ανεβαίνουν για να ικανοποιούν προσωπικές φιλοδοξίες των παραγόντων, αλλά σύλλογοι που μπορούν να επιβιώσουν αγωνιστικά και οικονομικά.
Περιορισμός Συλλόγων – Όχι «Όλοι Παίζουν Επαγγελματικά»
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η πληθώρα ομάδων που συμμετέχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι λογικό σε μια περιοχή με λιγότερους από 10.000 κατοίκους να υπάρχουν τρεις ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Η λογική του «όλοι μπορούν να παίξουν επαγγελματικά» είναι απλά μη βιώσιμη. Ας υπάρχουν ερασιτεχνικές ομάδες που θα δραστηριοποιούνται ανεπίσημα, χωρίς να επιβαρύνουν ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα.
Επένδυση στον Έλληνα Ποδοσφαιριστή
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η συνεχής μείωση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις επαγγελματικές κατηγορίες. Οι ελληνικές ομάδες προτιμούν ξένους παίκτες χαμηλής ποιότητας αντί να επενδύουν στην ανάπτυξη ντόπιων ταλέντων. Η κατάσταση αυτή είναι κατάντια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανονισμοί που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή περισσότερων Ελλήνων στις ομάδες των Εθνικών κατηγοριών. Μόνο έτσι θα δούμε πραγματική εξέλιξη και βελτίωση του εγχώριου ποδοσφαίρου.
Συμπέρασμα
Η επιστροφή της Δ’ Εθνικής θα είναι ένα ακόμα λάθος, ένα πισωγύρισμα που θα οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ακόμα μεγαλύτερη αποσύνθεση. Η λύση δεν είναι η αύξηση των ομάδων, αλλά η συρρίκνωση και η δημιουργία ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και ποιοτικού πρωταθλήματος. Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε πρόοδο, πρέπει να στηρίξουμε ένα δομημένο πλάνο που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και όχι τη στασιμότητα.