Η Δημοκρατία σε κρίση: Όταν οι πολιτικοί δεν θέλουν να αποχωρήσουν…
Τη σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής, αλλά και ρεαλιστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, η στάση του παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα μεταστροφή, καθώς από εκεί που ουσιαστικά είχε κρατήσει αποστάσεις και ήταν απέναντι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πλέον φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τη ρητορική του και να επιδιώκει μια νέα προσέγγιση με την Ουάσινγκτον.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις προειδοποιήσεις περί εμπορικού πολέμου. Το μήνυμα αυτό, υπογράμμισε, πρέπει να μεταφερθεί ξεκάθαρα στη νέα αμερικανική διοίκηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη την ανάγκη για ενιαία στάση της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ, με έμφαση στα κοινά στρατηγικά συμφέροντα. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιος παίκτης και να επενδύσει σοβαρά στην αμυντική της αυτονομία. «Η συλλογική δύναμη της Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των κρατών-μελών της», σημείωσε.
Προτάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός κατέθεσε δύο βασικές προτάσεις:
Τη δημιουργία ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κοινής άμυνας, πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε οι επενδύσεις στην άμυνα να μην υπολογίζονται ως δημοσιονομικά ελλείμματα. Η πρόταση αυτή θα δώσει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, χωρίς να διακυβεύουν τη δημοσιονομική τους σταθερότητα.