Vinkmag ad

Να γιατί φεύγουν οι Χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή

Εδώ και δεκαετίες, ο αριθμός και η σημασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν συνεχή πτώση. «Σήμερα αποτελούν μόλις το 2% του πληθυσμού – μια εξέλιξη μείζονος σημασίας», αναφέρει στο ARD ο ειδικός στο Ισλάμ, Matthias Vogt. Πριν από 50 χρόνια, το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 10%, ενώ κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πάνω από 20%.

Ανάμεσα στις Συγκρούσεις

Ο Vogt εντοπίζει τρεις βασικούς λόγους για αυτή την υποχώρηση: «Πρώτον, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία και η βία. Δεύτερον, οι οικονομικές δυσκολίες που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση. Τρίτον, η έλλειψη δημόσιας στήριξης». Οι Χριστιανοί νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αναζητούν καλύτερες προοπτικές αλλού, σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Kamal Sido, ειδικός στη Μέση Ανατολή. «Όταν καταρρέουν οι κρατικές δομές και επικρατεί χάος, όπως στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη ή την Υεμένη, οι Χριστιανοί βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα», λέει στο ARD, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Συρία, μετά την πιθανή πτώση του Άσαντ και την άνοδο ισλαμιστικών δυνάμεων, απαιτεί στενή παρακολούθηση.

Εξισλαμισμός και Επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον Sido, μια νέα ισλαμική κυβέρνηση στη Συρία πιθανότατα θα εντείνει τις προσπάθειες εξισλαμισμού, επιδεινώνοντας την κατάσταση των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων.

Συρρίκνωση στη Συρία

Ήδη, οι Χριστιανοί στη Συρία είναι ελάχιστοι, επισημαίνει ο Matthias Vogt. Από 1,5 εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο, έχουν απομείνει μόλις 250.000 – μια μείωση άνω του 80%. Αυτό καθιστά αβέβαιη τη μελλοντική τους συμβολή στη συριακή κοινωνία.

Παρόμοια Εικόνα στον Λίβανο

Σημαντική μείωση σημειώνεται και στον Λίβανο. Όταν ιδρύθηκε το κράτος το 1943, οι Χριστιανοί αντιπροσώπευαν πάνω από το 50% του πληθυσμού. Σήμερα, το ποσοστό τους είναι κάτω από 30%. «Η κοινωνική τους επιρροή έχει μειωθεί δραματικά, ενώ η ανασφάλεια στη χώρα παραμένει υψηλή», τονίζει ο Vogt.

Συνεχής Πτώση στο Ιράκ

Αντίστοιχα, στο Ιράκ, οι Χριστιανοί μειώνονται δραματικά. Ενώ επί Σαντάμ Χουσεΐν ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 300.000. Παρά την επιστροφή ορισμένων στα κουρδικά εδάφη, ο αριθμός τους συνεχίζει να συρρικνώνεται, εξαιτίας της σύγκρουσης Σουνιτών-Σιιτών και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Μικρή Παρουσία στους Αγίους Τόπους

Στους Αγίους Τόπους, οι Χριστιανοί αποτελούν πλέον ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας. Στα παλαιστινιακά εδάφη, το ποσοστό τους είναι κάτω από 2%, ενώ στο Ισραήλ οι ντόπιοι χριστιανοί -κυρίως αραβόφωνοι- είναι επίσης ελάχιστοι. Σε αυτούς προστίθεται ένα 2% εργαζόμενων μεταναστών, κυρίως από τις Φιλιππίνες, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα.

Η Ακραία Κατάσταση στη Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία, η δημόσια έκφραση της χριστιανικής πίστης απαγορεύεται αυστηρά. Οι χιλιάδες χριστιανοί μετανάστες, κυρίως από τις Φιλιππίνες και την Ινδία, αναγκάζονται να πραγματοποιούν τις θρησκευτικές τους λειτουργίες στις πρεσβείες τους, μακριά από τα βλέμματα, καθώς αυτό είναι ανεκτό αλλά όχι δημόσια επιτρεπτό από τις αρχές.

Η Εξαίρεση της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με σταθερή χριστιανική παρουσία, που αντιπροσωπεύει μεταξύ 6% και 8% του πληθυσμού. Ωστόσο, η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή προδιαγράφει ένα αβέβαιο μέλλον για τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής.

Προηγούμενο

«Δεν είμαι ο υπηρέτης σου!», απάντησε ο Φίτσο στον Ζελένσκυ!

Επόμενο

Ξέσπασε κόντρα μεταξύ Scholz και Merz

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή