Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα 16χρονη πέθανε επειδή έτρωγε τα μαλλιά της – Συγκλονιστικό βίντεο

16χρονη πέθανε επειδή έτρωγε τα μαλλιά της – Συγκλονιστικό βίντεο

0
Dodekanisos

Μια 16χρονη κοπέλα από την Μ. Βρετανία έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα μετά από μόλυνση του στομάχου της, εξαιτίας των τριχών που είχαν συσσωρευθεί εκεί ως αποτέλεσμα της ψυχαναγκαστικής πάθησης που είχε και η οποία είναι γνωστή ως «σύνδρομο Ραπουνζέλ».

Η 16χρονη Jasmine Beever, η οποία ήταν από την Skegness στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε παρακολουθήσει την κηδεία του παππού της λίγες μέρες πριν αρρωστήσει στο σχολείο, σύμφωνα με το Lincolnshire Live.

«Η Jasmine ήταν καταπληκτική. Ήταν ένα από εκείνα τα παιδιά που σε έκαναν να χαμογελάς», δήλωσε η μητέρα της καλύτερης φίλης της, Donna Marshall

Οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να επαναφέρουν την 16χρονη στην ζωή, μετά την κατεπείγουσα μεταφορά της στο νοσοκομείο στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά πέθανε αργότερα εκείνο το βράδυ.

Η αυτοψία έδειξε ότι μια μεγάλη μπάλα από τρίχες είχε προκαλέσει περιτονίτιδα, μια φλεγμονή ιστού στην κοιλιά. Ήταν το αποτέλεσμα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής της έφηβης να τρώει τα μαλλιά της, κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο Ραπουνζέλ.

Η Donna Marshall έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι η Jasmine είχε αυτήν την συνήθεια για πολλά χρόνια.

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση, που προκύπτει από την κατάποση τριχών (τριχοφαγία). Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από το παραμύθι των αδελφών Grimm, με “πρωταγωνίστρια” μια νεαρή κοπέλα με πολύ μακριά μαλλιά. Η τριχοφαγία συνδέεται μερικές φορές με τη διαταραχή της τριχοτιλλομανίας (τράβηγμα των μαλλιών και εξαγωγή τριχών).

Επειδή η ανθρώπινη γαστρεντερική οδός δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει την ανθρώπινη τρίχα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία για να εξαχθεί η μάζα μαλλιών που συσσωρεύεται στο στομάχι. Οι ασθενείς με το σύνδρομο Ραπουνζέλ συνήθως χρειάζονται ψυχιατρική αξιολόγηση και θεραπεία λόγω της συσχέτισης της πάθησης με διαταραχές ελέγχου της παρόρμησης, όπως η τριχοτιλλομανία.

Και στην Ελλάδα

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης έσωσε τη ζωή σε ένα 8χρονο κοριτσάκι, όταν μετά από επέμβαση έβγαλε από το στομάχι της μια τεράστια μπάλα από τρίχες.

Το μικρό κοριτσάκι έπασχε από το σύνδρομο «Ραπουνζέλ».

Πρόκειται για την «κακή» συνήθεια να «μασουλάει» κάποιος τα μαλλιά του και στη συνέχεια να τα καταπίνει, λες και πρόκειται για τροφή.

Καθώς όμως δεν γίνεται πέψη των μαλλιών αυτά συσσωρεύονται μέσα στο στομάχι και επεκτείνονται προς τα έντερα.

Όπως εξήγησε ο γιατρός της 8χρονης, όντως η ζωή του συγκεκριμένου παιδιού διέτρεχε κίνδυνο. Πάντως, όπως είπε, οι γιατροί συχνά αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.

Το βίντεο από την χειρουργική επέμβαση το έστειλε ο γιατρός  στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, παρακαλώντας τον να το δείξει ώστε να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για αυτή τη διαταραχή.

«Οι γιατροί μας είπαν, μπορεί να είναι σκληρή εικόνα, αλλά δείξτε το, έχουμε πολλά περιστατικά, ας γίνει παράδειγμα για τους γονείς..» ανέφερε ο Γιώργος Παπαδάκης.

Δείτε το συγκλονιστκό βίντεο από παρόμοια επέμβαση στο εξωτερικό:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments