Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα 12 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών

12 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών

0
Dodekanisos

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας που επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα, με το έργο της να θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής Επιστήμης. Η 12η Μαΐου, θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, στα εκατομμύρια νοσηλευτριών/των που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής και επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/τριών , τον τίτλο “Nurses: A voice to lead – Nursing the world to health” / «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή – Φροντίζοντας την παγκόσμια υγεία».

Η φετινή θεματολογία του ICN, δίνει την ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου των νοσηλευτών/τριών, τη συμβολή τους στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στην πραγματική αξία των νοσηλευτών/τριων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale. Μέσω του φετινού μηνύματος, γίνεται η ελπίδα λοιπόν να εμπνευστούν οι νοσηλευτές/τριες και να αποδείξουν στις Κυβερνήσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στην κοινωνία ολόκληρη ότι αποτελούν μια δυνατή φωνή, μια φωνή ηγετική και ότι είναι αυτοί που επιτελούν κατά την καθημερινή τους δράση αξιέπαινο έργο, 365 μέρες του χρόνου, 24 ώρες το 24ωρο, 7ημέρες την εβδομάδα, από την γέννηση έως το θάνατο ολόκληρου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας.

Είναι σαφές, ότι οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν την τεκμηριωμένη νοσηλευτική στην καθημερινή κλινική πράξη, είναι περισσότερο ικανοί να θέτουν ερωτήματα για τον τόπο και το χρόνο που θα τροποποιήσουν την πρακτική, να αποδείξουν ότι στηρίζουν τη λήψη αποφάσεων στη καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, όπως επίσης να εκτιμήσουν κάθε εφαρμογή και να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα που εκτιμώνται είναι κατάλληλα και αποδεκτά. Η νοσηλευτική επιστήμη, πράξη έχει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δρα πάντα με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού. Αυτός είναι ο λόγος που ο Διεθνής Σύνδεσμος Νοσηλευτών προάγει και υποστηρίζει την νοσηλευτική βασισμένη σε ενδείξεις μέσα από δημοσιεύσεις και μέσα από το δίκτυο έρευνας.”
Οι Νοσηλευτές/τριες τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, είναι επιστήμονες εγνωσμένης αξίας, έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλού επιπέδου προσόντα, τα οποία αξιοποιούν διαμέσου του πολυδιάστατου έργο τους, με επίκεντρο τον ασθενή, αποτελώντας το βασικό πυλώνα στήριξης των συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι Νοσηλευτές/τριες, ως προασπιστές της Δημόσιας Υγείας και των Δικαιωμάτων των ασθενών, παρέχουν καθημερινά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες, συνηγορώντας υπέρ του Δικαιώματος στην Υγείας για όλους.

Οι Νοσηλευτές/τριες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο με το έργο τους έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλού επιπέδου προσόντα. Κυρίως όμως, απαιτούνται ψυχικές αντοχές για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και με έντονες συναισθηματικές διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι Νοσηλευτές/τριες είναι εκείνοι που ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, εκείνοι που μοιράζονται την αγωνία, τη λύπη και τη χαρά τους, που θα δράσουν άμεσα και σωστά στις πιο κρίσιμες στιγμές ή που θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός. Οι Νοσηλευτές/τριες δεν υποτιμούν τον φόβο, ούτε τους καταβάλει η θλίψη, είναι σε έναν διαρκή αγώνα που πρέπει να κερδηθεί… τον τελευταίο λόγο έχει η ζωή”. Πρόκειται για έναν συντονισμένο αγώνα, με αυταπάρνηση με σοβαρότητα και δίνουν αυτόν τον αγώνα με την ψυχή τους, με συναίσθηση της ευθύνης και της σοβαρότητας που επιβάλλεται για τον κάθε νοσούντα. Ανάμικτα τα συναισθήματα που έχουν εν ώρα εργασίας τους, αλλά την ώρα που βρίσκονται με τον ασθενή δίπλα ή απέναντί τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μεγαλύτερος επιστημονικός επαγγελματικός φορέας στον τομέα της υγείας. Ο ρόλος τους πολυεπίπεδος και πολυδιάστατος στην κοινότητα, στο νοσοκομείο, στην εκπαίδευση.

Στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας, οι νοσηλευτές/τριες έχουν λόγο και θέση ως ισότιμοι συνεργάτες ,σύμφωνα με τον θεσμικό και επιστημονικό τους ρόλο, και είναι αλληλέγγυοι και υποστηρικτές πολιτικών που διασφαλίζουν και προασπίζουν το έργο τους και κατά συνέπεια προάγουν την παροχή ολοκληρωμένης, ισότιμης και ποιοτικής φροντίδας σε όλους.

Οι Νοσηλευτές/τριες όμως, ενάντια σε όλους τους αρνητικούς παράγοντες αποδεικνύουν και απέδειξαν το μεγαλείο της ανθρωπιάς, της συμπόνιας και του επαγγελματισμού τους, παραμένοντας στο πλευρό των ασθενών, ως συνοδοιπόροι, με σκοπό τη συνεχή παροχή ολιστικής φροντίδας, , αντιπροσωπεύοντας πλήρως το μήνυμα του International Council of Nursing: «Nurses: A Voice to Lead – Health for All».

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών/τριών, όλοι εμείς απευθύνουμε τα εύσημα σε όλους τους Νοσηλευτές/τριες, τις ευχαριστίες μας για όλες τις αναρίθμητες προσωπικές θυσίες, τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ανιδιοτελώς, να είναι υπερήφανοι και να συνεχίσουν να αποτελούν την Ηγετική Φωνή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχω έναν επιπλέον λόγο να ευχαριστήσω όλους τους Νοσηλευτές/τριες από τα βάθη της καρδιάς μου … Ελένη Καρύδη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments